Sterilisering og kastrering
Vi utfører sterilisering og kastrering av hund og katt.
Vi utfører sterilisering og kastrering av hund og katt.
Vi besvarer alle henvendelser så fort vi kan.
Ved sterilisering og kastrering tar vi alltid en helsesjekk for å undersøke at dyret er i fin form, og tåler narkosen. Dyret får smertelindrende før, under og etter inngrepet for at det skal ha det så bra som mulig. Vår hovedregel er at katten må være minst 2 kilo tung for inngrepet, dette er som regel ved 4-6 måneders alder.
Mange tror at forskjellen på kastrering og sterilisering er avhengig av hvilket kjønn inngrepet utføres på. Det er feil. Forskjellen er at det er to forskjellige inngrep.
Når man kastrerer en hund eller katt, så fjerner man alt av reproduksjonsorganer. Livmor og testikler fjernes helt.
Under en sterilisering binder man opp egglederne, eller kutter over sædlederne. Dette fører til at dyret ikke lenger kan reprodusere, men kjønnshormonene finnes fortsatt.
Sterilisering er sjeldent like effektivt på katt om man ønsker å bli kvitt problemadferd hos hannkatter. Om adferden henger sammen med reproduksjon, anbefales kastrering. Sterilisering er på den andre siden mindre omfattende og kostbart. Derfor er våre vanligste prosedyrer sterilisering av hunnkatt og kastrering av hannkatt.
Vi er stolte samarbeidspartnere med Dyrebeskyttelsen. I samråd med dem anbefaler vi å sterilisere og kastrere katter som ikke skal brukes i avl. Det er viktig både for kattens helse, og for å redusere antall hjemløse katter.
Priser:
Sterilisering hunnkatt kr 2799,-
Kastrering hannkatt kr 1278,-
Vi har også et kampanjetilbud med en pakke på én vaksinedose*, ID-merking med mikrochip og sterilisering/kastrering, når alt dette gjøres samtidig. Dette har vi utarbeidet for å gi et god kombinasjonstilbud for katten din sin helse og sikkerhet.
Priser kampanjetilbud:
Sterilisering, vaksine, ID-merking hunnkatt kr 3359,-
Kastrering, vaksine, ID-merking hannkatt kr 2298,-
Prisene er inkludert sedasjon, operasjon, oppvåkning og medisiner. Body eller krage kan kjøpes utenom her på klinikken, men erfaringsmessig er ikke dette et behov.
*Hvis katten din ikke har fått vaksine før, anbefales en andre dose etter 4 uker fra første vaksine. Dette er grunnvaksinering. Deretter anbefales vaksinering én gang årlig, resten av kattens liv.
I Norge er det regulert når det er lov å kastrere hunder. Det skal kun gjøres når det er nødvendig ut fra hensynet til den enkelte hundens helse, velferd eller særlige grunner.
Kryptorkisme eller kreft i testikler eller eggstokker, er typiske eksempler der det kan være tillatt, også kastrering av tispe kan inngå i behandling av diabetes.
«Særlige grunner» kan eksempelvis være når hunder skal brukes til oppgaver som førerhund eller tjenestehund.
Kastrering kan også brukes ved enkelte atferdsproblemer, men det er bare når problemene skyldes påvirkning fra kjønnshormoner at kastrering kan fungere.
Det er veterinæren som avgjør om inngrepet faller inn under ett av tre kriterier: Helse, dyrevelferd eller særlig grunn. Ta kontakt med oss for vurdering av veterinær.
Vi tar alltid en helsesjekk før inngrepet for å være sikker på at dyret har det bra, og tåler å legges i narkose.
Dyret skal faste på operasjonsdagen, men kan gjerne drikke vann. Noen dyr opplever ubehag og kvalme når de våkner fra narkosen, men vil være seg selv igjen etter ett døgn.
Pass på at hunden eller katten ikke slikker på såret, dette kan føre til komplikasjoner. Følg nøye med på dyret ditt, og gi det litt ekstra omsorg i dagene etter. Vi fra klinikken følger selvsagt opp ved behov. Etter rundt ti dager bør alt være som før.