Katt

Når du velger å skaffe deg en katt, er det viktig å være klar over at du får ansvaret for et levende vesen som trenger omsorg, oppmerksomhet og stell. Her forteller vi deg hva du må tenke på rundt kattens helse, mulige sykdommer og når du bør oppsøke dyrlegen.

Dette må du tenke på når du får en katt

Det er viktig å vite at kattene ikke skal hentes hjem før de er 12 uker gamle. Det er en vanlig misforståelse at de kan hentes før.

Katter bør vaksineres ved 12 og 16 uker, deretter årlig.

Årlig vaksine og helsesjekk for katter

Katter bør vaksineres en gang i året, og vi tar samtidig en helsesjekk. Der sjekker vi, og sørger for at katten har det bra. Vi tar en tannundersøkelse, kjenner etter svulster i huden, lytter til hjertet og tar en generell sjekk av kattens helsetilstand.

Den årlige vaksinen beskytter mot herpesvirus, kattepest og katteinfluensa. Noen katter vaksineres også mot klamydia, og dette anbefales katter som omgås mange andre katter eller skal ha opphold på kattepensjonat.

For mer informasjon om vaksinasjon av katt kan du lese her.

Når bør jeg ta med katten min til dyrlegen?

Om katten din ikke spiser som normalt, kan det være noe i veien. Om den ikke har spist på flere dager, kan det være tegn på underliggende sykdom og du bør kontakte dyrlegen. Om de drikker mer enn normalt kan det også være lurt å følge med. Nyresvikt er en problematikk hos katter, og man merker det ved at det lukter vondt av munnen, de blir tørre og pjuskete i pelsen samt at de drikker mer enn vanlig.

Katter er gode på å skjule at de har det vondt. Følg med på apetitt og avføring, og ring til dyrlegen om du er usikker.

Hvor ofte må katten få ormekur?

Kattunger bør ha ormekur minst tre ganger med to ukers mellomrom. For eksempel ved 2, 4, 6 og 8 ukers alder. Deretter er det individuelt hvor ofte de bør få kur. Katter som fanger mus bør få kur 3-4 ganger i året, mens hos andre holder det med 1-2 ganger i året.

Det er viktig å være klar over at ormekur ikke er som en vaksine, men dreper det som er i kroppen når den inntas. Katten kan i teorien blir smittet på nytt dagen etter.

Les mer om tannhelse hos katter og hunder her.

Sykdommer hos eldre katter

Når katten blir 10-12 år gammel anses den som en eldre katt. Da er det ekstra viktig med en årlig helsesjekk hvor vi tar blodprøver, måler blodtrykk og passer på at de ikke har trøbbel med nyrene.

Eldre katter kan få høyt stoffskifte, høyt blodtrykk og reumatiske plager. Ved å ta en årlig sjekk vil vi kunne fange opp leddplager og hormonelle sykdommer.

Husk å chippe katten din!

ABC-Dyreklinikk Lillehammer samarbeider med Dyrebeskyttelsen. Alle bortkomne katter og andre dyr, får en sjekk hos oss, og vi sørger for at de har det bra. Ved å chippe katten din, blir det lettere for oss å få tak i deg, slik at du får kjæledyret ditt tilbake.

En liten chip festes i kattens nakke, og ved hjelp av en skanner kan vi senere finne ut hvor katten hører hjemme.

Hos ABC-Dyreklinikk Lillehammer får både du og katten en hyggelig opplevelse

Vårt mål var å drive en dyreklinikk som er engasjert og positiv til de dyrene og menneskene som kommer til oss. Vi har kompetanse på katt, og kan hjelpe deg med lite og stort.

Vi holder til i Hamarveien 68 A i Lillehammer. Har du spørsmål rundt katter eller din katts helsetilstand? Ikke vær redd for å ringe, vi hjelper deg gjerne! Telefon: 61 25 54 00.